Καλοκαίρι: οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την υγεία

δάγκωμα φιδιού
Πρώτες βοήθειες για δάγκωμα φιδιού
07/01/2021
εμβολιασμένοι
Κορονοϊός: μέτρα προστασίας για εμβολιασμένους
07/08/2021
καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την υγεία

Το καλοκαίρι ήρθε και οι διακοπές που το συνοδεύουν είναι εκπληκτικές. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία τους καλοκαιρινούς μήνες, ορισμένοι εκ των οποίων αναλύονται παρακάτω.

Οι καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την υγεία

Καρκίνος του δέρματος

καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο. Αν διαγνωσθεί νωρίς, ο καρκίνος του δέρματος συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα. Ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνός σε άτομα που:

 • έχουν περάσει πολύ χρόνο στον ήλιο ή έχουν ηλιακά εγκαύματα
 • έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, τρίχα και μάτια
 • ένα μέλος της οικογένειας έχει καρκίνο του δέρματος
 • είναι άνω των 50 ετών

Μπορείτε να εξετάσετε τον εαυτό σας για καρκίνο του δέρματος κάθε λίγους μήνες, να βάλετε πολύ αντηλιακό και να αποφύγετε τον ήλιο όταν είναι δυνατόν.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή. Κατά τη θερμοπληξία αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Όπως και ο πυρετός, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη. Ορισμένα σημεία της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

 • σύγχυση
 • σύντομη, γρήγορη αναπνοή
 • σταματά η εφίδρωση
 • ταχυπαλμία Αν κάποιος έχει αυτά τα σημάδια καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

Βλάβη των ματιών

Οι ακτίνες UV στο φως του ήλιου μπορεί να βλάψουν τα μάτια σας. Αν είστε έξω στο φως του ήλιου το καλοκαίρι, φροντίστε να φοράτε γυαλιά ηλίου που φιλτράρουν το υπεριώδες φως. Διαφορετικά, τα γυαλιά σας διαστέλλουν τις κόρες σας, καθιστώντας τα πράγματα πιο σκούρα, πράγμα που επιτρέπει περισσότερες ακτίνες UV, όχι λιγότερες. Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά σας φιλτράρουν το 100 τοις εκατό του UV φως και να είστε βέβαιοι ‘οτι τα φοράτε, ειδικά κοντά το νερό, το οποίο μπορεί να αντανακλά μία τεράστια ποσότητα φωτός στα μάτια σας.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί προκύψει γρήγορα υπό το θέρος του καλοκαιριού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε νερό εύκαιρο κάθε φορά που βρίσκεστε σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην ξεχάσετε και τα παιδιά – μπορεί να μην ζητήσουν νερό. Να είστε βέβαιος ότι πίνουν νερό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους δραστηριοτήτων.

Τσιμπήματα

Τα τσιμπήματα από κουνούπια να είναι ενοχλητικά και προκαλούν φαγούρα. Μπορεί επίσης να είναι σοβαρότερο το πρόβλημα αν φέρουν μολυσματική ασθένεια όπως η νόσος του Δυτικού Νείλου ή η νόσος Lyme. Αποφύγετε τα τσιμπήματα και τις λοίμωξη αυτό το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας ένα καλό εντομοαπωθητικό και φοράτε μακρύ παντελόνι και μανίκια όταν βρίσκεστε σε περιοχές με πολλά έντομα.

Τροφική δηλητηρίαση

Το CDC εκτιμά ότι 76 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση. Αποφύγετε την εμφάνιση τροφικής δηλητηρίασης το φετινό καλοκαίρι ακολουθώντας απλές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατήρησή τους.

Τροχαία ατυχήματα (κόπωση οδηγού, αμυντική οδήγηση κ.λπ.)

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους νέους. Αποφύγετε τα το καλοκαίρι με αυτούς τους τρόπους:

 • Ποτέ μην πίνετε και οδηγείτε
 • αποφύγετε τις τεράστιες μετακινήσεις
 • ποτέ μην οδηγείτε μετά τα μεσάνυχτα

Πνιγμός

Κάθε πάνω από 3.000 άνθρωποι πνίγονται σε ατυχήματα που σχετίζονται με την πισίνα. Περισσότεροι από 650 πνίγονται σε ατυχήματα σε πλοία. Για κάθε παιδί κάτω των 14 ετών που πνίγεται, άλλα πέντε έχουν σωθεί από πνιγμό. Αποφύγετε αυτές τις καλοκαιρινές τραγωδίες μέσω εποπτείας, σωστής ασφάλειας και επιβολής κανόνων γύρω από το νερό.

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία και να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες και δεν αμελούμε να πάμε σε γιατρό αν παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο. Πέρα από αυτά που αναφέραμε ήδη, υπάρχουν και κίνδυνοι λοιμώξεων. Για να μάθετε περισσότερα, για την ουρολοίμωξη διαβάστε το άρθρο μας από ΕΔΩ. Χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα μέδουσας, θα βρείτε ΕΔΩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *