Κορονοϊός: μέτρα προστασίας για εμβολιασμένους

καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την υγεία
Καλοκαίρι: οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την υγεία
07/05/2021
μετακινήσεις στα νησιά
Μετακινήσεις στα νησιά – πότε χρειάζεται self test
07/09/2021

Κορονοϊός: μέτρα προστασίας για εμβολιασμένους

εμβολιασμένοι

Τα εμβόλια μάς έχουν γεμίσει όλους ελπίδα καθώς αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι του κορονοϊού. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι μέχρι να επιτύχουμε τα υψηλά ποσοστά ανοσίας αγέλης που απαιτούνται για να τερματιστεί η πανδημία, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συνεπώς, ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα προστασίας.

Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι:

Όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον τελευταίο εμβολιασμό.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις εμβολίου AstraZeneca και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Σε περίπτωση που δεν πληροίτε τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν θεωρείται ότι έχετε εμβολιαστεί πλήρως καθώς δεν έχετε ακόμη αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού.

Ποια μέτρα προστασίας οφείλουν να λαμβάνουν οι εμβολιασμένοι;

Τα μέτρα προφύλαξης, λοιπόν, θα πρέπει να τα εφαρμόζετε όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, όταν συγκεντρώνεστε με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί και επισκέπτεστε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό Covid-19 ή συζεί με άτομο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Επίσης, όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και όταν βρίσκεστε στον χώρο εργασίας σας.

Τέλος, αν έρθετε σε επαφή με άτομο με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARSCov-2 δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός. Θα πρέπει ωστόσο να παρακολουθείτε την εμφάνιση συμπτωμάτων για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *