Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

τροχαία ατυχήματα
Πρώτες βοήθειες σε τροχαία ατυχήματα
07/19/2021
ΕΟΔΥ covid free
Οι 22 “covid free” περιοχές της χώρας κατά τον ΕΟΔΥ
07/30/2021

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

μέδουσα στη θάλασσα

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του τα μπάνια στη θάλασσα που κρύβουν κινδύνους, όπως οι μέδουσες. Αν και είναι τρομερά επίπονο, το τσίμπημα μέδουσας σπανίως είναι επικίνδυνο και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα. Ο πόνος εκδηλώνεται περίπου πέντε λεπτά μετά το τσίμπημα και υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες (όχι περισσότερες από 24).

Γνωρίζετε ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας και τι πρέπει να αποφύγετε;

Σημαντικές συμβουλές για το τσίμπημα από μέδουσα

Βγείτε από το νερό

Απομακρυνθείτε άμεσα από τη θάλασσα για να αποφύγετε ένα νέο τσίμπημα. 

Μην ξεπλύνετε το δέρμα με πόσιμο νερό

Οι νηματοκύστες, μικροσκοπικά αγκάθια της μέδουσας που εισέρχονται στο δέρμα κατά το τσίμπημα, απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο όταν έρχονται σε επαφή με το καθαρό νερό κι έτσι ο πόνος γίνεται πιο έντονος. Επομένως, όσο μεγάλος κι αν είναι ο πειρασμός για καθαρό νερό, αποφύγετέ το.

Τα ούρα δεν βοηθούν να υποχωρήσει ο πόνος

Είναι μύθος ότι η επαφή με τα ούρα ανακουφίζει από τον πόνο του τσιμπήματος. Η ακριβής προέλευση του μύθου είναι άγνωστη, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο «κόλπο» δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μείνετε, λοιπόν, μακριά από περίεργες πρακτικές και ακολουθήστε τις σωστές οδηγίες της σύγχρονης ιατρικής. Αυτή η συμβουλή είναι χρήσιμη για κάθε περίσταση κι όχι μόνο για το τσίμπημα μέδουσας.

Το ξίδι ίσως είναι βοηθητικό

Οι πλύσεις με ξίδι, χάρη στο pH του, σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν να υποχωρήσει ο πόνος από το τσίμπημα. Αποτελεί μια πρόχειρη λύση για λίγη ανακούφιση στον πόνο, σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε κοντά σε οργανωμένο φαρμακείο.

τσίμπημα μέδουσας

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν παρατηρήσετε σημάδια στο δέρμα σας ύστερα από τσίμπημα μέδουσας.

Και ο αφρός ξυρίσματος «λειτουργεί»

Ακούγεται παράδοξο, όμως ο αφρός ξυρίσματος είναι ένα αποτελεσματικό «γιατροσόφι» για το τσίμπημα μέδουσας. Η σύνθεσή του βοηθά ώστε να μην σπάνε οι νηματοκύστες μέσα στο δέρμα κι έτσι να μην απελευθερώνουν επιπλέον δηλητήριο.

Η θερμότητα «κλειδί» για να υποχωρήσει ο πόνος

Το ζεστό νερό ή μια ζεστή κομπρέσα για περίπου 20 λεπτά είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί ο πόνος, η φλεγμονή, η βλάβη των ιστών και τα άλλα συναφή συμπτώματα του τσιμπήματος της μέδουσας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins. Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί».

Το τσίμπημα της μέδουσας συνήθως προκαλεί ήπιες ενοχλήσεις, όπως ερεθισμό, τσούξιμο και αίσθημα «τραβήγματος» τοπικά στο δέρμα. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν σοβαρότερα συμπτώματα, όπως εμετός, δυσκολία στο περπάτημα, ναυτία, πονοκέφαλος ή σπασμοί, συνιστάται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *