Κορονοϊός Covid-19 και παιδιά: συμβουλές για τη λοίμωξη

κορονοϊός και μέτρα προστασίας
Τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού στα σχολεία
09/15/2021
κορονοϊός
Κορονοϊός: νέα κατηγορία μεταλλάξεων – ανησυχία επιστημόνων
10/04/2021

Κορονοϊός Covid-19 και παιδιά: συμβουλές για τη λοίμωξη

κορονοϊός και παιδιά

Ως ανθρωπότητα δοκιμαζόμαστε από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19. Τα κρούσματα, αλλά δυστυχώς και οι απώλειες από τη νόσο Covid-19, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και παρόλο που φαίνεται να απειλεί περισσότερο ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, δεν παύει να ανησυχεί και τους γονείς.  Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα αυτό σε σχέση με τα παιδιά.

Πόσο σοβαρή είναι η  λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά;

Τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό. Ευτυχώς, όμως, τα περισσότερα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι σε αρκετές περιπτώσεις ασυμπτωματικά. Η λοίμωξη στα παιδιά εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως πυρετός, κεφαλαλγία, βήχας, φαρυγγαλγία και δύσπνοια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζονται και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως εμετοί και διαρροϊκές κενώσεις. Γνωρίζουμε από καταγραφές που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο ότι κάποια παιδιά νοσούν σοβαρότερα. Ωστόσο, πολύ σπανιότερα καταγράφονται θάνατοι παιδιών από τη νόσο COVID-19.

Κορονοϊός και παιδιά: μπορούν να μεταδώσουν τον  covid-19 σε άλλους;

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά συνήθως μολύνονται από τους γονείς τους. Μπορούν, επίσης, να μεταδώσουν τη νόσο και σε άλλους, αλλά αυτό μάλλον συμβαίνει λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ενήλικες. Γνωρίζουμε πλέον ότι αυτό ισχύει περισσότερο για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να μεταδίδουν τη νόσο στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες. Αυτό που δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, είναι το κατά πόσο τα ασυμπτωματικά παιδιά συμβάλλουν στη μετάδοση της νόσου.

κορονοϊός covid-19 λοίμωξη και μετάδοση

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον κορονοϊό τώρα που επέστρεψαν στο σχολείο;

Όλοι αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του σχολείου για τη μόρφωση, την ψυχική υγεία, τη σωματική ευεξία και την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών. Το σχολικό περιβάλλον είναι ο φυσικός χώρος εξέλιξης των παιδιών και των εφήβων και η επιστροφή στη σχολική πραγματικότητα είναι απαραίτητη. Υπό συνθήκες, όμως,  πανδημίας, τα παιδιά οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ώστε η επάνοδος στο σχολείο να είναι κατά το δυνατόν ασφαλής για τους μαθητές, τις οικογένειές τους αλλά και το προσωπικό των σχολικών μονάδων. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, γονείς και εκπαιδευτικοί:

  • Να είναι πρόθυμοι, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, να τους εξηγήσουν γιατί έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους και γιατί είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.
  • Να ενθαρρύνουν την έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών και να τα διαβεβαιώνουν ότι είναι φυσιολογικό να έχουν ποικίλα και αντικρουόμενα συναισθήματα σχετικά με την ιδιότυπη αυτή διαδικασία μάθησης και συνύπαρξης με τους συμμαθητές τους.
  • Να αποτελούν οι ίδιοι ζωντανό παράδειγμα σωστής χρήσης της μάσκας, τήρησης των αποστάσεων και των κανόνων ατομικής υγιεινής (βήχας, φτέρνισμα) και της τακτικής απολύμανσης των χεριών.
  • Να τηρούν μια κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης των παιδιών σε θέματα που αφορούν την πανδημία. Όποιες κι αν είναι οι προσωπικές πιθανές αμφιβολίες ή ενστάσεις του καθενός, είναι σημαντικό για την ψυχική ισορροπία των παιδιών, να λαμβάνουν τα ίδια μηνύματα από γονείς και δασκάλους και να αισθάνονται μέλη μιας κοινής προσπάθειας με σκοπό την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Αυτό επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία της ιατρικής κοινότητας.
  • Να δώσουν μια αισιόδοξη μελλοντική προοπτική, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι δύσκολη αλλά προσωρινή και ότι όλα θα επανέλθουν στην προ κορονοϊού κατάσταση, όταν το εμβόλιο και νέες θεραπείες θα συμβάλλουν στην εξάλειψη του ιού.

Ποια είναι σήμερα η σχέση των παιδιών με τον Covid-19;

Ο κορονοϊός Covid-19 ήρθε και θα μείνει, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Οφείλουμε όλοι, όχι μόνο οι γονείς αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, να προστατεύσουμε τα παιδιά. Φροντίζουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους για τα θέματα υγείας και υγιεινής. Δίνουμε έμφαση στη σωστή ενημέρωσή τους για τα μέτρα προστασίας και στην εκπαίδευση για την τήρησή τους. Προσέχουμε να μην τους δημιουργήσουμε φοβίες. Επίσης, βρισκόμαστε δίπλα τους για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις.

Ενημερωθείτε για τις νέες μεταλλάξεις του Covid-19 μέσα από το άρθρο μας: Κορονοϊός: νέα κατηγορία μεταλλάξεων – ανησυχία επιστημόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *